Jeg elsker stegt ris, fordi jeg kan få det hele i en skål – grøntsager, kød og æg. Det er en one-pot-dish, så det er nem at vaske op. Stegt ris er en kinesisk ret, men der er ikke noget ting som “kinesisk stegte ris”. Forskellige by i Kina laver stegt ris på deres egen måde, fx du kan få Yangzhou stegt ris 扬州炒饭 som er uden noget sauce eller Fujian stegt ris 福建炒饭 (som er lidt grød aktie). De to er måske de mest kendte versioner.

Når jeg er hjemme, spiser jeg kun stegt ris som måltid. Det behøver ikke at komme andre retter ovenpå. Når jeg tage til yum cha 飲茶 (typisk kantonesisk frokost) og skulle spise dim sum 點心 (kantonesisk tapas) med min familie, så er stegt ris den sidste ret vi bestiller. Det er fordi vi vil nyde alle lækker tapas, og sammetidlig skal der ris i maven hverdag, fordi mange kineser synes at det er vigtigt at få ris i maven for at føle mæt og tilfreds.  Hvis der er en bestemt ting du spiser hverdag (fx. rugbrød), kan du måske følge med logikken, det følers måske at du mangler noget hvis du ikke har fået fx rugbrød hel dag.

Andre land har også fået ide om at lave deres version af stegte ris, fx. Japansk (cyaahann),  Koreansk (Bokkeumbap) og Indonesien (nasi goreng).  Den her opskrift er den japansk version, og lidt dansk inspirerende med bacon.

Hvad er generelt regler til en god stegt ris? 

  • Målet er at få risen så tør som muligt, jeg mener ikke på en ulækker måde, men den skal ikke være klistret. Du skal se hver riskorn i retten.
    Bruge kogte ris fra dagen før eller 2 døgn før. Dvs, det er en god ret at bruge rester for.
    Wok er bedste til at give god resultat, men du kan sagtens bruge en pande.
    Alle ingredienser skal hurtigt stegte på højt varme. Det betyder, hvis du vil bruge råvare der tage tid at koge (fx. kylling og broccoli), så skal de stegtes i forvejen inden du begynder med at lave stegt ris (det kan forgår i den sammen wok eller pande)

Hvad synes du om stegt ris – er det nem eller svært at lave? Hvad er dine favoritter?

This slideshow requires JavaScript.

Stegt ris med bacon | ベーコン チャーハン | beekonn cyaahann
Japansk og dansk inspireret stegt ris
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
5 min
Total Time
15 min
Prep Time
10 min
Cook Time
5 min
Total Time
15 min
Ingredients
  1. 1 stk løg
  2. 1 stk gulerødder
  3. 2 æg
  4. 4 forårsløg
  5. 100g bacon
  6. ca. 7 dl kogte ris
  7. 3 spsk sake vin eller tør hvidvin
  8. 2 spsk sesamolie
Instructions
  1. Hak løg, gulerødder, svinekød/bacon og forårsløg fint.
  2. Pisk æg
  3. Hæld sake til ris og rør forsigtigt. (Sørg for at ris ikke bliver klistret ved at være forsigtigt)
  4. Varm olien på wok (wok er bedste, men kan også bruge stegepande) og lav rør æg.
  5. Tag æg fra wok til en tallerken.
  6. Tilsæt lidt mere olie. Steg gulerødder, bacon, løg og forårsløg. Tilsæt ris, æg (fra nr.5), salt, peber og sojasauce.
  7. Server når det hele er godt blandet sammen.
Notes
  1. I stedet for bacon kan du også tilsætte rejer, kylling, pølse, oksekød osv.
Ris Uden Fis http://risudenfis.dk/

Stegt ris med bacon | ベーコン チャーハン | beekonn cyaahann

Post navigation


Spørg os / fortæl os din mening om indlægget :)