Matcha (grøn te) og azukibønner er den klassiske dessert kombination i Japan. Denne her er en cupcake med en twist, hvor 2 eksotiske ingredienser er brugt. Jeg skal nok fortælle hvad de er om lidt, men de 2 ingredienser suppleree hinanden og giver en svampet og lidt fast struktur, som er meget anderledes end almindelige cupcakes.

P1040663

 

Hvad er mochi  もち?

Mochi er japansk riskager som har en svampet struktur. De er lavet af glutinous rismel, som (på trods af navnet indeholder IKKE gluten). Det er en specifik slags dessert, og her bruger jeg “mochi” kun for at beskrive strukturen af kagerne.

P1040954

Hvad er azukibønner あずき?

Azukibønner er lidt special, fordi det er primært en dessert bønne. Jeg kan ikke rigtig beskrive smagen (måske kan man sige at de er ligesom de små og søde version af kidneybønner) De er selvfølgelig ikke søde af sig selv, jeg mener bare at de er næsten altid søde når de blive serverede. Faktisk den eneste ret med azuki som ikke er sød er når de er på toppen af noget ris.

Azuki er rimelig populært i Japan og Kina. Azuki er et Japansk ord som betyder “små bønner”, og er brugt i masser af forskellige typer af kager (imagawayaki, dorayaki, mochi, daifuku, yokan) samt brød. I Kina hedder de rødbønner, og de typisk dessert er rødbønner suppe, is og kager.

Hvordan laver jeg azukipasta?

Hvis du køber de tørrede bønne, skal du koge dem i mindst en time eller indtil de bliver blød nok til din smag, og så kom sukker i (også til din smag). Hvis du har en trykkoger kan du sagtens lave det samme på blot 15-20 minutter.

Tørrede azuki kan findes i Matas, forskellige online butikker og asiatisk købmand.

Der er også den færdige version i en dåse eller plastik pose, som jeg foretrækker fordi jeg har ikke en trykkoger. De er spiseklar (og du behøver ikke at komme mere sukker i). Denne her dåse havde jeg taget med fra min sidste rejse til Hokkaido, men jeg har set azukipasta i Today købmand (asiatisk købmand).

P1040647

De 2 hemmelige ingredienser

Som du måske kunne gætte, den første er glutinous rismel. Den anden er evaporede mælk, som er mælk der blive kogte ned over lav varm i en lang tid, og er en smule tykkere end almindelig mælk. Den giver en cremet og sødere smag.

Der er mange der tror evaporede mælk og kondenseret mælk er den samme ting. Det er det faktisk ikke. Kondenseret mælk er nemlig endnu tykkere og meget mere søde end evaporede mælk.

 • Evaporede mælk findes ikke i danske supermarked, men kan findes i asiatisk købmand og nogle grøntsagshandler
 • Kondenseret mælk kan findes i Rema 1000, Irma, asiatisk købmand og nogle grøntsagshandler

P1040645

OBS. denne her gang lavet jeg cupcakes med azuki bønner på toppen (som jeg tilsæt mid i bageprocessen), fordi jeg gerne vil få den farve kontrast. Det har jeg fortrudt fordi det var for meget væske i bønne og det ville være nemmer at spise hvis de var i midten. Vi kan selvfølgelig have debatter om man skal bruge væske i dåsen, mange vil sige det skal man ikke, men jeg synes det vil være ærligt at tabe dem fordi den er smagsfuld. Måske kunne jeg gemme og spise den ved siden af cupcake. Hvad synes du om det? Du må meget gerne skrive en kommentar.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Glutenfri mochi cupcake (med matcha azuki rød bønner)|もち粉カップケーキ(抹茶あずき味)
Yields 9
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
25 min
Total Time
35 min
Prep Time
10 min
Cook Time
25 min
Total Time
35 min
Ingredients
 1. 220 g glutinous rismel (på trods af navnet indeholder IKKE gluten)
 2. 10 g matcha pulver
 3. 1 tsp bagepulver
 4. 80 g smeltet smør
 5. 120 g sukker
 6. 2 dl evaporede mælk
 7. 2 æg
 8. 1 dåse azuki bønner
 9. 9 cupcakeforme
Instructions
 1. Bland glutinous rismel, bagpulver og matcha pulver i en skål
 2. I en anden skål, pisk sukker og æg hvidt og luftigt. Tilsæt smør og mælk
 3. Tilsæt 1. og bland sammen
 4. Fordel dejen i cupcakeformen til lidt under midten, tilsæt 1 spsk azuki bønner, kom mere dej på toppen. Husk at formen skal ikke fyldes helt op til toppen
 5. Bage i 160°C ovn i 20 - 25 min
Notes
 1. De er bedste mens de er frisk!
Ris Uden Fis http://risudenfis.dk/

Glutenfri mochi cupcake (med matcha azuki røde bønner)|もち粉カップケーキ(抹茶あずき味)

Post navigation


Spørg os / fortæl os din mening om indlægget :)