Nudler, nudler, nudler. Der er simplethen så mange forskellige slags nudler. “Jeg er forvirret”, siger nudelmanden.
Hvordan ser nudelmanden ud?
Han har grønne øjenbryn (japansk grøn te soba nudler), forvirrede øjne (kinesisk mel nudler) og en lukket mund (shanghai nudler).
Der findes måske 30 – 40 forskellige slags asiatiske nudler hos den asiatiske købmand eller i danske supermarkeder.
Her vil jeg skrive lidt om 6 af dem, som jeg har i mit køkken i øjeblikket.
Billede fra venstre:
grøn te soba nudler そば (japansk), ris vermicelli nudler 米粉 (kinesisk), yang chun nudler 阳春面 (kinesisk), ris nudler 河粉(kinesisk og thai), shanghai nudler上海面 (kinesisk), æg hurtig-nudler 生面 (kinesisk).
Som hovedregel
Pakker med engelsk eller dansk på (fx. ris vermicelli nudler på billedet, købt fra føtex) er lavet til versterlændinges smagsløg, og koster mere. Nogle smager autentisk, nogle smager helt forkert til den asiatiske tunge. Mærket “Tage Go-tan” som eksempel, deres ris vermicelli nudler er fine (selvom de er dyre), men deres ramen nudler er ikke så gode, fordi de er ligesom yang chun nudler og ikke ramen.
Grøn te soba nudler そば
Soba nudler er lavet af boghvedemel. Normalt er de brun, men de findes også i grøn med grøn te smag. Soba er bedst kogte, og ikke stegte.
Jeg besøgte Kyoto 京都 i sidste sommerferie. Hvis du er i Kyoto, og kan godt lide grøn te, så skal du besøge Uji 宇治, som er ca. 20 min med toget fra byen. Uji laver den bedste grønne te (matcha 抹茶) i verden.
Matcha soba på billedet er fra itohkyuemon 伊藤久右衛門. Soba kan serveres koldt eller varmt i dashi suppe. Varm soba med japansk sild er en Kyoto-specialitet.
Ris vermicelli nudler 米粉
Det tynde vermicelli er typisk i asien, special i Kina og Vietnam. I Hong Kong er der mange der spiser vermicelli nudler i suppe som en sund og let morgenmad. Singapores mest kendte nudelret, Singapore stegte nudler er lavet med vermicelli. I Vietnam spiser man det koldt med salat og kød ovenpå, og med en fiskesauce-dressing.
De kan være kogte eller stegte, i en salat eller i rispapirruller. De kan købes hos den asiatiske købmand eller i et dansk supermarked.
Yang chun nudler 阳春面
Yang chun nudler er lavet af mel. Det bruger jeg tid, fordi det er billigt og er medium tyk som jeg fortrækker mest. Jeg bruge det til både kinesisk og japansk retter fx yakisoba. Det kan være kogte eller stegte, og købes i asiatisk købmand.
Ris nudler 河粉
Ris nudler er også typisk i asien, især Kina og Thailand. En af Hong Kongs mest elskede nudler ret er sojasauce stegte ris nudler med oksekød. Thailands mest kendt nudler ret, pad thai, er lavet af ris nudler. Du kan få dem fra 1mm til 10mm tyk. Det kan købes i asiatisk købmand eller nogen gange i dansk supermarked.
Det kan være kogte eller stegte, du kan også bruge den tynde i en salat. Hvis du koger den tykke, skal du være opmærksom på at du ikke sætter alle nudler på en gang, fordi de kan hurtigt holde sammen og blive en stor klump.
Shanghai nudler上海面
Jeg ved ikke historien om hvorfor det er kaldt Shanghai nudler, du kan tænke på det som ris vermicelli nudler, kun lavet af mel.
Det kan være kogte eller stegte, og købes i asiatisk købmand.
Hurtig æg nudler 生面
Denne her er en instant noodles variant fra asiatisk købmand. Jeg ved godt at hurtig nudler er utroligt usund, men denne her er “den sund version” fra en Hong Kong mærke, fordi nudler var ikke dybt stegt i olie som de typisk er. Det er dejligt når du din mave larmer men har ikke rigigt mad derhjemme. Jeg få også mindre dårlig samvittighed når jeg spiser det end chips.
Hvilken slags nudler kan du godt tænke dig at prøve og smag? Skriv en kommentar ned under.